Den svenska avundsjukan

Under mitt liv har jag många gånger hört uttrycket "Den svenska avundsjukan". Det har oftast använts nedsättande om människor som regerat på hur gott ställt en del andra har det.

Jag tror inte att svenskar är mer avundsjuka än andra folk, men kanske mer känsliga för orättvisor och ojämlikhet. Som jag ser det handlar det mer om en attityd från priviligierade människor att nedvärdera dem som vill ha ett mer jämlikt samhälle. De vill helt enkelt behålla sin gynnade position, och då det inte finns några vettiga sakskäl emot ökad jämlikhet, försöker man i stället att förlöjliga dem med detta nedsättande omdöme. Avund har ju till och med Kyrkan hamrat i oss att vara en av de sju dödssynderna.

Den svenska avundsjukan som begrepp existerar egentligen inte, det är bara många människors berättigade krav på ett mer jämlikt samhälle som en del andra människor vill smutskasta.

26 aug 2016

Nyhetsbrev

Jag räknar med att skicka ut nyheter om vad som sker här på hemsidan till er som är intresserade. Det kan vara när ny musik eller bilder på konst läggs till, eller när det sker något viktigt med mitt författande.

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din e-postadress nedan.

Länkar

Om minimalism

Andra bloggar