Slicka uppåt, sparka neråt

Med denna lite provocerande rubrik vill jag peka på att många människor verkar ha en dragning att göra just det; alltså att rikta angrepp mot dem som står lägre än oss själva på den sociala stegen, medan vi behandlar de som har högre social status med silkesvantar.

Ett riktigt bra exempel tycker jag är agerandet mot de tiggare som numera tyvärr sitter på många platser där vi möter dem i vår vardag. I det stora hela är detta de fattigaste, mest diskriminerade och förtryckta människorna i Europa, och där de sitter gör de inte en fluga förnär, annat än att de ger en del av oss dåligt samvete för hur bra vi själva har det.

Ändå läggs det oerhört stor energi från enskilda personer, grupper på nätet, politiska partier med flera att framställa tiggandet på våra gator som ett stort samhälleligt problem. Det är det inte! Det är ett litet problem som främst handlar om att det blir nedskräpning kring de platser de bor på.

Människor retar upp sig och börjar sprida falska rykten, hitta på lögnaktiga historier och rent handgripligen ta till våld mot dem. Politiker från alla läger lyfter upp frågan och kommer med förslag att förbjuda tiggeri. Sällan har en ickefråga engagerat politikerna så till den milda grad. Och en sak kan jag säga för egen del: den dag det blir förbjudet i det här landet att räcka ut en hand och be om hjälp, då kommer jag själv att gå ut och sätta mig och tigga i ren protest.

Det stora problemet är självklart den diskriminering och rasism som ligger bakom att människor ska behöva sitta och tigga för sitt uppehälle, men det hör man inte tillnärmelsevis lika mycket om.

Samtidigt som sparkandet utförs mot dessa människor från alla håll, undanhåller de välbeställda och förmögna i Sverige stora summor från beskattning i skatteparadis. Detta kostar oss andra skattebetalare massor med pengar varje år, urholkar skattemoralen och försämrar möjligheten att ha ett välfärdssamhälle för alla. Att detta har skett i stor skala har varit välkänt i åtskilliga decennier, men ingen har agerat tillräckligt kraftfullt för att få stopp på det. Nu när man äntligen börjar att agera mot dessa brottslingar, då ger man dem amnesti för sina brott om de själva uppger att de är brottslingar. Snacka om att lagen är ojämlik.

10 apr 2016

Nyhetsbrev

Jag räknar med att skicka ut nyheter om vad som sker här på hemsidan till er som är intresserade. Det kan vara när ny musik eller bilder på konst läggs till, eller när det sker något viktigt med mitt författande.

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din e-postadress nedan.

Länkar

Om minimalism

Andra bloggar