Vem i hela världen kan man lita på?

I dessa dagar av fiffel är det verkligen på plats att citera Hoola bandoola bands strof från låten "Vem kan man lita på?". Kommunals ledning festar upp medlemmarnas pengar, Internationella fotbollsförbundets ledning har snott åt sig mångmiljonbelopp och flera av ledamöterna är misstänkta för bedrägeri och pengatvätt, Internationella friidrottsförbundets ledning har enligt antidopningsbyrån WADA mörkat uppgifter om mycket omfattande dopning i utbyte mot mutor. Tyvärr är utbredd korruption, fiffel och mutor inget nytt, och inte heller det faktum att de skyldiga ofta går skadeslösa ur sina handlingar.

Ta Kommunal som exempel. Naturligtvis har i stort sett hela ledningen varit med och festat upp förbundets pengar. Det är ju knappast så att kassören som nu har avgått själv har festat, ätit och druckit för pengarna. Fångad med handen i kakburken svär ordföranden sig fri och lovar att rätta till bristerna. Vilket hyckleri! Hon och de andra i ledningen har enligt min mening gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman när de har tagit förbundets pengar till eget bruk, och de borde ställas inför rätta. Man kan ju hoppas att så sker, men det är inte troligt. Om de över huvud taget blir tvingade att avgå kommer de att få guldkantade avtal som säkrar en god inkomst under lång tid. Den avgående kassören hade visst en månadslön på strax över 72 000 kr, och när han nu avgår får han 78 % av den lönen under ca 2,5 år, 56 000 kr/mån. Då fyller han 60 och får pension från förbundet. Snacka om guldsits i jämförelse med de medlemmar som höjdarna ska företräda.

Samma sak är det med politikerna. Ta Göran Persson och Fredrik Reinfeldt som varnande exempel. När de avgick fick de båda full lön under ett år för att kunna ställa om sina liv efter politiken, vilket jag har förståelse för att man ska få, men inkomster man har under det året ska räknas av från avgångsvederlaget. Hur gör man då för att ändå kunna sno åt sig så mycket pengar som möjligt? Jo, man startar ett företag dit inkomsterna går, då räknas de inte av från avgångsvederlaget. Vips kan Reinfeldt plocka ut 156 000 kr varje månad, trots att han samtidigt har inkomster på flera miljoner i sitt företag.

15 jan 2016

Nyhetsbrev

Jag räknar med att skicka ut nyheter om vad som sker här på hemsidan till er som är intresserade. Det kan vara när ny musik eller bilder på konst läggs till, eller när det sker något viktigt med mitt författande.

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din e-postadress nedan.

Länkar

Om minimalism

Andra bloggar